Lukutaito on kansalaistaito – ja jokaisen lukijan oikeus

Lukutaidon kehittyminen alkaa pienistä teoista: iltasatuhetkistä, oman kirjan päivistä varhaiskasvatuksessa, iltasatukirjahyllystä, jaetuista lukuvinkeistä. Se saa uusia muotoja seikkailuista kirjaston hyllyjen välissä, ensimmäisten omien sanojen tavailuista, se kasvaa lehtijuttujen ja kokonaisten kirjojen valloittamiseksi ja omien tarinoiden, omien mielipiteiden ilmaisemiseksi. Se näkyy ja kuuluu keskustelutaitona, kykynä osallistua ajatustenvaihtoon, tunteena siitä, että minä ymmärrän, osaan ja olen osa tätä maailmaa.   

5.-11.4.2021 vietettävä Lukuviikko on lukutaidon teemaviikko, jonka tavoitteena on nostaa esiin ajankohtaisia kysymyksiä lukemisen ja lukutaidon ympäriltä. ”Lukuviikko tarjoaa ammattilaisille ja suurelle yleisölle lukemiseen ja lukutaitoon innostavia sisältöjä ja yllättäviä näkökulmia”, Lukuviikkoa koordinoiva Lukukeskus tiedottaa. 

Lukuviikon monipuolinen materiaali löytyy osoitteesta lukuviikko.fi. Myös Lukuviikon kanssa samaan aikaan vietettävä Aikakauslehtiviikko tarjoilee kouluille ja yhteisöille paljon innostavaa sisältöä.

Kansalaistaito ja eloonjäämistaito

 Pienestä asti meille opetetaan asioita, jotka ovat välttämättömiä eloonjäämisen kannalta. Jos sairastut, on tärkeää saada lepoa tai lääkintää. Vielä parempi on, jos pystyt välttämään sairastumista. Katso autot, älä ryntää ajotielle. Opettele uimaan. Syö terveellisesti. Liiku. Tähän listaan on kuitenkin lisättävä vielä ainakin yksi, merkittävä taito. Opettele lukemaan, ymmärtämään lukemaasi ja osallistumaan keskusteluun. Lukutaito on eloonjäämistaito, kuten sanataideohjaaja ja oppikirjailija Aleksis Salusjärvi on osuvasti muotoillut. 

 Lukutaito ei kuitenkaan ole vain eloonjäämistaito tai kansalaistaito – se on myös “jokamiehenoikeus”, jokahenkilönoikeus, jokaisen ihmisen etuoikeus. Sinun, minun. Meidän. Yhteinen.  Lukijana jokaisella on vaikka mitä mahdollisuuksia. Kun tekstien maailma on avoinna, se houkuttelee myös luovaan leikkiin. Tutut tekstit saavat uusia muotoja. Lukijanoikeus on myös kirjoittajan oikeus!

Jokalukijanoikeudella saat

  • etsiä kirjoista tai lehdistä tietoa luontokohteista ja lähteä kohti valitsemaasi lukupaikkaa jalan, hiihtäen ja pyöräillen. Voit lukea luonnossa, kuten metsissä, luonnonniityillä ja vesistöjen rannoilla – tai vaikka veneessä istuen!  
  • innostua lukemasi perustella uudesta toaidosta, vaikka ratsastuksesta, ja ratsastaa salaiseen lukupaikkaasi maastoa vahingoittamatta, nauttia matkasta kohti seikkailuja.
  • napata kirjan matkaan rinkkaasi ja oleskella, lueskella ja yöpyä tilapäisesti alueilla, joilla liikkuminenkin on sallittua. 
  • etsiä kirjoista tietoa vaikka luonnonantimista ja poimia luonnonmarjoja, sieniä ja rauhoittamattomia kasveja.
  • veneillä, uida ja kulkea jäällä, nauttia luonnosta ja pysähtyä lukemaan kun siltä tuntuu.
  • ottaa kirjoista selvää, olisiko sinun juttusi onkia ja pilkkiä ja matkata kalansaaliita kohti (ps. Lukemalla opit myös sen, että onkiminen ja pilkkiminen on kielletty joissakin vesistöissä, mm. vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueilla.)
  • liikkua myös paikoissa, joissa ei oikeasti saisi liikkua – erilaiset tekstit mahdollistavat matkat minne vaan!  
  • käsiisi valtavan aarreaitan tarinoiden antimia, joita sinun on oikeus ja lupa tarjoilla kenelle vaan: anna lukuhetki itselle, lapselle, nuorelle, anna lukulahja vaikka omalle luokalle tai työyhteisöllesi!  
  • kirjoittaa tuttuja tekstejä uuteen muotoon.
  • äkkiä selville, mitä tekstiä tämän listan laatimiseksi on mukaeltu!  

Tartu lukuhaasteeseen!

Kuva, jossa on lukuhaaste lukuviikolle: Lue tai vinkkaa muille teksti, joka sai sinut vaikuttumaan, teksti, joka tutustutti vieraaseen kulttuuriin, teksti, jossa kurkistit tulevaan, teksti, joka vei sinut elämysmatkalle luontoon, teksti, jonka avulla opit hyödyllisen taidon, teksti, johon palaat aina uudestaan tai teksti, joka auttoi selviytymään arjessa.

Mihin seikkaluihin lähdet tällä lukuviikolla? Mitä ajatuksia herää Lukuviikon tämänkertaisesta teemasta? Tartu LUKILOKIn Lukuviikon haasteisiin ja lähde lukuretkelle, kirjaseikkailuun, ota kirja matkalle mukaan ja tartu teksteihin, jotka tutustuttavat uusiin kulttuureihin, opettavat uuden taidon, kuljettavat sanojensa laineilla luonnonhelmaan tai saavat sydämen lyömään nopeammin! Kirjat ja mediatekstit kuuluvat kaikille. Tekstit ja niiden salaisuudet odottavat poimijaansa. 

Hyvää lukuviikkoa – lukutaito on sinun!