Koulujen elokuvaviikon vinkit

Syys-lokakuun vaihteessa vietetään jälleen Koulujen elokuvaviikkoa. Se on 0.–9. luokille suunnattu maksuton elokuvakasvatuksen teemaviikko, joka järjestetään tänä vuonna 28.9.–4.10.

Elokuvaviikon verkkosivuilla on runsaasti monipuolista materiaalia elokuvakasvatukseen ala- ja yläkoulussa sekä tietoa teemaviikon ajankohtaisista tapahtumista. Elokuvaviikkoon voi osallistua usealla tavalla ja monessa eri laajuudessa.

  • Elokuvaviikon materiaaleissa elokuvakasvatusta lähestytään kolmella opetussuunnitelmiin linkittyvällä ulottuvuudella: tutkitaan (liikkuva kuva osana eri oppiaineiden opetusta), koetaan (elokuvien katsominen ja analysointi) ja tehdään (oman elokuvan toteuttaminen). Voitte tutustua kaikkiin ulottuvuuksiin tai esimerkiksi keskittyä yhteen, poimien materiaalista omiin tavoitteisiinne ja ajankäyttöönne sopivia palasia. Sivuston materiaalit ovat käytössä ympäri vuoden, joten vaikka ette ehtisikään hyödyntää niitä juuri teemaviikon aikana, voitte ottaa niitä käyttöön koska tahansa.
  • Hyödyntäkää esimerkiksi etäopetukseen hyvin soveltuvia Elokuvaviikon kotitehtäviä.
  • Jos teette omia elokuvaprojekteja, lasten ja nuorten tekemiä elokuvia voi ilmoittaa mukaan Oskari-kilpailuun (11.10. mennessä).
  • Voitte seurata Mimosa Willamon ja Oskari Sipolan virtuaalista kouluvierailua tiistaina 29.9. (tai katsoa sen tallenteena myöhemmin).

Kokosimme myös muutamia LUKILOKI-tiimin kokemuksen mukaan toimiviksi todettuja täsmävinkkejä ja -poimintoja.

  • Tutustukaa Elokuvaviikon omilta sivuilta löytyvien materiaalien lisäksi myös muihin elokuvakasvatuksen resursseihin kuten Koulukinon oppimateriaaleihin, KAVIn Elokuvapolkuun, Valveen elokuvakoulun oppimateriaaleihin sekä kamerakynän ja elokuvan koulutuspolkuihin Kaikki kuvaa EDU -sivustolla.
  • Vaikka teemaviikko on erityisesti suunnattu kouluille, elokuvakasvatusta voidaan toteuttaa myös pienempien oppijoiden kanssa. Pohtikaa yhdessä vaikka jonkin tutun animaatioelokuvan juonta tai tutkikaa, miten erilainen äänimaailma tai musiikki vaikuttaa kuvan herättämiin tunteiisin. Kokekaa itse tekemisen iloa rakentamalla yhdessä omia digitarinoita esimerkiksi helppokäyttöisillä Toontastic– tai Puppet Pals -sovelluksilla tai kuvatkaa tabletin tai puhelimen kameralla oma elokuva vaikkapa jostakin sadusta. Vain mielikuvitus on rajana!
  • Yläkouluun suosittelemme Koulujen elokuvaviikon tehtävistä erityisesti Elokuvatrikkipajaa ja Hittivideo-musavideotyöpajaa. Hittivideo-työpajassa voidaan myös käyttää oppilaiden itse valitsemia biisejä (muistakaa huomioida tekijänoikeudet, jos jaatte videoita). Yläkoululaisten kanssa toimivat hyvin myös KAVIn Elokuvapolun Sivupolkuja-osiosta löytyvät Tee itse Lumière-elokuva– ja Kuvaa montaasi -tehtävä, jotka saattavatkin LUKILOKI-koulutuksen käyneille olla tuttuja Kamerakynä-opintojaksolta.
  • Omien elokuvien tekemisessä auttaa alkuun myös esimerkiksi Yle Oppiminen -sivuston Ideasta elokuvaksi – opas ekan leffan tekemiseen. Hyödyntäkää myös Yle Areenan monipuolista materiaalia esimerkiksi kotitehtävinä.

Toivotamme luovia ja innostavia hetkiä Elokuvaviikolle!