Kirjaston kautta kesätunnelmiin

Tutkittu juttu: kirjastoja on ollut ikävä

Poikkeuskeväästä on tällä viikolla suuressa osassa Suomea siirrytty ainakin yhdessä suhteessa normikesään: kirjastot ovat taas auki. LUKILOKI iloitsee kaikkien kirjatoukkien mukana! Lukukeskuksen teettämän tutkimuksen mukaan neljännes suomalaisvanhemmista kertoi lukeneensa poikkeusaikana enemmän iltasatuja kuin tavallisesti – tämä siitäkin huolimatta, että uutta lainattavaa ei kevään aikana pystynyt hankkimaan. Myös Lastenkirjainstituutti selvitti poikkeustilanteen vaikutuksia lukemiseen kyselyllä, ja sen alustavat tulokset ovat nyt luettavissa. Äänikirjoja kuunneltiin kevään aikana tavallista enemmän, mutta fyysistä kirjastoa ja oikeaa, uutta luettavaa kaivattiin yhtä kaikki. Kaiken kaikkiaan lukemiseen – muodossa tai toisessa – oli kuluneena keväänä myös Lastenkirjainstituutin kyselyn mukaan tavallista enemmän aikaa.

Lukeminen– hyödyllistä ja hyödytöntä?

Lukemisen näkökulmasta kuluneen viikon ilahduttavimmasta twiitistä vastasi Helsingin yliopiston työelämäprofessori Pekka Sauri: “Jos minun pitäisi nimetä lasten menestyksellisen kasvatuksen tärkein yksittäinen juttu, sanoisin, että se on ääneen lukeminen lapselle.” Lukemisen hyödyt ovat kiistattomat, mutta mitä on lukemisen ihana hyödyttömyys? Käy lukemassa Lukuliikkeen blogista, mistä on kyse. Kaksiosaisessa blogitekstissä pohditaan lukemisen eri muotoja, avataan monilukutaidon käsitettä, sivutaan videopelien maailmaa ja annetaan arvoa monimuotoiselle lukemiselle. Kun seuraavan kerran oikaiset itsesi riippumattoon kirja kainalossa, ehkä läsnä on myös tuo lukemisen ihana hyödyttömyys?

Leffatrikkihaaste kesäksi

Kesällä ehtinee tehdä paljon muutakin hyödytöntä hyödyllistä: Koulujen elokuvaviikon kesähaaste innostaa laatimaan elokuvatrikkejä – ja se on helpompaa kuin voisi kuvitella! Käy katsomassa vinkit Koulujen elokuvaviikkojen nettisivuilta ja innosta lähipiiriä luovuuteen. Minkälaisia trikkejä saa aikaan rannalla? Leikkipuistossa? Piknikillä ystävien kanssa? Sivuilta voi myös napata luettavaksi Elokuvakasvatuksen käsikirjan – ainakin sitten, kun kouluvuoden pölyt ovat jo vähän karisseet kantapäistä. Tai ehkä lomatunnelmissa voi lukea mitä vaan, jos sen tekee hyödyttömyyden siivittämänä.  

Lokoisaa viikonloppua ja leppoisia lukuhetkiä laiturinnokkaan – tai vaikkapa lemmikkikedolle!