Hyvää lukukesää!

“Kimalainen pöristeli siipiään kuten aina, kun sitä nauratti. Se heittäytyi ruusunkukan riippukeinuun odotellessaan kirjeiden kuivumista. Taivas oli kissankellon sininen. Pilvet olivat kuin kukkia. Tai ehkä ne olivat tuulen kirjeitä.”Reetta Niemelä: Kimalaisen postitoimisto (Karisto 2019)

Millainen on tuulen kirje? Mitä tuuli näkee ja kuulee matkoillaan? Miltä maa näyttää tuulen silmin?
Etsi ulkoa lokoisa lukupaikka ja kuuntele tuulen puhetta. Kirjoita muistiin mieleen pyrkivät ajatukset ja lähetä ne sitten jatkamaan matkaansa. On levon aika.

Poikkeuksellisen kevään vaihtuessa kesäksi LUKILOKI-tiimi haluaa toivottaa kaikille rentouttavaa ja akkuja lataavaa kesää! Kurkista alta vinkit kesäisiin luku- ja kirjoituspuuhiin.

Kirjojen lukeminen lisääntyi viime kuukausina

Lukukeskus tiedotti tällä viikolla tuoreen kyselynsä tuloksista, joiden mukaan lähes neljännes alle 10-vuotiaiden lasten vanhemmista on lukenut lapsilleen tavallista enemmän tänä keväänä. Samaten lähes neljännes aikuisista kertoo lukeneensa itse enemmän koronaepidemian aikana. Samansuuntaisia tuloksia on saatu myös vastaavasta brittikyselystä. Tänä kesänä lukeminen on aivan erityisen mainio lomanviettotapa, sillä moniin kesäaktiviteetteihin saattaa edelleen kohdistua rajoituksia. Pidetään siis lukemisen nousevaa trendiä yllä myös kesällä, olipa lukupaikkana sitten laiturinnokka, piknikviltti tai sadepäivänä sohvannurkka!

Lukuhaastetta kesään

Erilaiset lukuhaasteet sopivat erinomaisesti kesään. Ota käyttöön esimerkiksi LUKILOKIn oma lukuhaaste, jonka jaoimme täällä lokissa Lukuviikon yhteydessä tai joku seuraavista haasteista:

Kesäistä kirjoitus- ja tuottamispuuhaa

Lumotut sanat -sanataidefestivaali on laatinut kouluja varten sanataidepaketteja alkuopetuksesta toiselle asteelle saakka. Laita sivu talteen syksyä varten tai vinkkaa innokkaille kirjoittajille kesälomapuuhaksi!

Luettuun liittyvä luova toiminta sopii mainiosti kesälomatekemiseksi. Lukuviikolla jaoimme LUKILOKIn oman luovan tuottamisen haasteen. Lukuviikon viralliselta sivustolta voit napata eri-ikäisille räätälöityjä tuottamiseen liittyviä bingoja: varhaiskasvatus, alakoulu, yläkoulu ja toinen aste. Suosittelemme osallistumaan myös Valveen sanataidekoulun sanataidehaasteeseen!