8. luukku: Suomalaisen musiikin päivä


Suomalaisen musiikin päivä

Tänään 8.12. vietettävä Jean Sibeliuksen päivä eli suomalaisen musiikin päivä on ollut virallinen liputuspäivä vuodesta 2011 alkaen. Jaamme tässä luukussa muutaman päivän teemojen käsittelyä tukevan linkkivinkin. Tutustu vinkkeihin alla:

  • Sibelius ja joulu

Sibeliuksen kerrotaan olleen varsinainen jouluihminen! Tutustukaa Helmet-kirjastojen sivuilla Sibeliusten joulunviettoon. Millaisia jouluperinteitä Sibeliuksilla oli? Mitä joululauluja Sibelius sävelsi ja miten ne syntyivät?

https://www.helmet.fi/fi-FI/Tapahtumat_ja_vinkit/Vinkit/Kuukauden_Sibelius_JouluEkstra_Kuukauden(82071)

  • Elokuvakasvatuksen materiaaleja Sibeliuksesta

Koulukino on tuottanut Sibeliukseen liittyvän oppimateriaalipaketin, joka on suunnattu erityisesti 5.–6.-luokkalaisille ja sitä vanhemmille oppilaille. Se on suunniteltu Timo Koivusalon ohjaaman Sibelius-elokuvan (2003) yhteyteen, mutta tehtäviä voi tehdä myös ilman elokuvan katsomista.

https://www.koulukino.fi/sibelius

  • Tekstitaitoja rap-musiikin kautta

Oman suosikkimusiikin käyttö lukemisen lähtökohtana voi innostaa kielen ja lukemisen pariin myös niitä oppijoita, joita kirjat eivät lähtökohtaisesti kiinnosta. Lukukeskuksen Sanat haltuun -hankkeen rap-työpajat soveltuvat hyvin tekstitaitojen opetukseen erityisesti yläkoulusta alkaen. Hankkeen sivuilla oleva opettajan opas tarjoaa mallin, jonka avulla rap-biisin säkeistä analysoidaan tekstin puhujaa, näkökulmaa ja tavoitetta.

https://sanathaltuun.fi/rap-paja/

  • Suomen musiikin kunniagalleria

Tänä syksynä avatussa Musiikkimuseo Famessa on vuosittain täydentyvä Suomen musiikin kunniagalleria. Tutustukaa museon sivuilla olevaan listaan galleriaan tällä hetkellä kuuluvista muusikoista ja musiikintekijöistä. Ketkä heistä tunnistatte? Miksi he ovat mukana galleriassa? Keitä itse lisäisitte galleriaan ja miksi?

https://musiikkimuseofame.fi/kunniagalleria/

Lataa tulostettavat tehtävät täältä: Sibeliuksen ja suomalaisen musiikin päivä

Kuva: Terese Bast