2. Jouluista kirjoitusriemua!

LUKILOKIn joulukalenteri sisältää tänään jouluisia sanataidetehtäviä. Kirjoittamaan innostavat Henna Ryynäsen esikoiskuvakirja Jouluinen Myry (Tammi 2019) sekä Sinikka Nopolan ja Tiina Nopolan lastenromaani Heinähattu, Vilttitossu ja Jouluvintiö (Tammi 2017).

Henna Ryynänen: Jouluinen Myry (Tammi 2019)

Joulupukin kulkuneuvo

“Vuotuiseen perinteeseen kuului arvailu siitä, millaisella reellä Pukki tänä  vuonna lahjat jakaisi: Vuosien saatossa oli nähty monenmoista: 70-luvulla kulkupeli oli potkukelkkareki, 80-luvulla Pukin suosiossa oli lentävä auto. Poroja käytettiin, kun haluttiin pitää perinteitä yllä.” 

Millaisella kulkuneuvolla Pukki tänä vuonna matkustaa? Keksi, piirrä ja kirjoita uusi kulkuneuvo Joulupukille! Mitä kaikkea kulkuneuvosta täytyy löytyä? Miten lahjat mahtuvat sen kyytiin? Miten kulkuneuvo kulkee maalla, ilmassa, vedessä, tunturissa ja kaikkialla, minne Joulupukin täytyy päästä. Muista keksiä kulkuneuvollesi kuvaava nimi.

Ääniarvoitus

“KRAAK!
KRA-AAAK!
KRA-KRAAK!
CHA, CHA, CHA!
HII-OP!
BOOGIE!
TANGO!
HELLO!”

Arvaatko, mitä yllä olevassa tekstikohdassa tapahtuu? Etsi kohta Jouluinen Myry -teoksesta. Keksi, piirrä ja kirjoita oma sarjakuva, jossa tekstinä käytetään ainoastaan ääntä kuvaavia tehokeinoja.

Sinikka Nopola ja Tiina Nopola: Heinähattu, Vilttitossu ja Jouluvintiö (Tammi 2017)

Kirjoita joululaulut uusiksi!

Mitä ne oikein laulavat, kun saavat rahaa, Vilttitossu ihmetteli ja jäi kuuntelemaan.
Arkihuolesi kaikki heitä, mieles nuorena nousta suo, kuoro heläytti.
Laulavatko ne, että Karkkihuolesi kaikki heitä? Varmaankin. Ja sitten kun niillä on tarpeeksi rahaa, ne menevät ostamaan lakritsipötköjä ja marmeladeja ja suklaakonvehteja. (s.17.)

Heinähattu, Vilttitossu ja jouluvintiö -teoksessa Vilttitossu laittaa joululaulutekstit uusiksi laulamalla kadunkulmassa kovaäänisesti. Kirjoittakaa omia uusia joululauluja leikkaamalla ja liimaamalla tuttujen laulujen sanat tai nimet uuteen järjestykseen. Liimatkaa uudet runot joulukorteiksi ja kootkaa korteista näyttely luokkanne seinälle, postittakaa kortit tuttavillenne, viekää korttikokoelma läheiseen vanhainkotiin tai piilottakaa kortteja eri puolille koulua muiden löydettäväksi.

Tehtävien tulostettavat versiot löydät täältä: Tulostettavat joulutehtävät

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *