1. luukku: Kirjajoulukalentereita

Saa avata!

Joulukuu –
ja päivä ykkönen!
Mikä onni sentään
että muistin sen.

Juuri tänään näet
nukuin pommiin,
kun piti tulla
luukun taakse
kalenterihommiin.

Jo näkyy sormet
luukun reunassa…
Hei, hetki vielä –
nyt saa avata!

Tiuku-tonttu tässä,
hauska tavata!

Tuula Korolainen

Teoksessa Ihan täysi tonttu! – Runollinen joulukalenteri
Toimittanut Tuula Korolainen, kuvitus Virpi Penna

Lasten Keskus 2015

Kiitos Tuula Korolainen ystävällisestä luvastasi aloittaa LUKILOKIn joulukalenteri Saa avata -runolla!

Joulukalenteri voi liittyä lukemiseen, satuihin ja tarinoihin. Tuula Korolaisen toimittama runojoulukalenteri Ihan täysi tonttu (Lasten Keskus, 2015) jatkaa vanhaa joulurunojen perinnettä. Ihan täysi tonttu sisältää kahdeksalta eri kirjailijalta yhteensä 24 runoa, jotka on alun perin kirjoitettu Pro Lastenkirjallisuus -yhdistyksen Tarinoiden puisto -tapahtumaan. Moniääninen runokokoelma katsoo joulua niin vaarin, ujon joulupukin, taikinan kuin koirankin näkökulmista. Oma runonsa löytyy kiireiselle joulun valmistelijalle ja jouluyön rauhasta nautiskelevalle. Pieniin piparimuotoihin piilotettujen kalenterinumeroiden etsiminen alkaa heti aloitusaukeamalta ja hauskuuttaa tarkkasilmäistä lukijaa läpi kirjan!


Joulukalenteri koulussa

Mitäpä, jos tänä(kin?) vuonna tekisitte ryhmässä oman tekstiin pohjautuvan joulukalenterin. Millaisia tekstejä kalenteri voisi sisältää? Mitä oppijat voivat tuottaa itse? Olisiko oppijan tai ryhmän vastuulla esimerkiksi yksi luukku?

Oletteko jo tehneet oman kalenterin tänä vuonna tai joskus aiemmin? Oletko hyödyntänyt valmiita kirjallisuuskalentereita opetuksessasi? Vinkkaa ideasi Facebook-postaukseen kommenttina, niin muutkin pääsevät tekemään joulunodotuksesta vielä mukavampaa!

Muita kirjallisuusjoulukalentereita:

  • Pro Lastenkirjallisuus -yhdistys julkaisee tänäkin vuonna lastenkirjallisuuteen keskittyvän joulukalenterin.
  • Lastenkirjainstituutin joulukalenteri ilmestyy Lukemo-portaalissa sekä Lastenkirjainstituutin somekanavissa.
  • Tuutikki Tolosen Joulusatuja – 24 satua joulun odotukseen (Tammi, 2013; kuvitus Liisa Kallio) on joulukalenteriksi suunniteltu satukirja. (Kirja kuunneltavissa Lasten oman radion sivuilta Tuutikki Tolosen lukemana!)
  • Maja Lunden jouluisessa sadussa Lumisisko on 24 lukua, ja satu kertoo joulun odotuksesta. Kun kirja on luettu, joulu on saapunut (Kustantamo S&S, 2019; kuvitus Lisa Aisato).
  • Kirsti Mannisen & Ninka Reitun Pandakaksoset joulun jäljillä tutustuttaa sadun lomassa myös suomalaisiin jouluperinteisiin (Otava, 2020).
  • Myös esimerkiksi Mauri Kunnaksen ja Astrid Lingrenin saduista sekä Muumeista on tehty joulukalentereita, joissa jokaisesta luukusta löytää sadun tai pienen kirjan.